ΘΕΜΑ | [Ομιλία] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ 3η ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΕΛΛΑΔΟΣ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ | 19/5/2006 |
Αθήνα, 19 Μαΐου 2006
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Κυρίες και Κύριοι,
Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στις εργασίες της Συνόδου σας.
Ο θεσμός των ΤΕΙ, όπως και ολόκληρη η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Κι όμως τα ΤΕΙ, μέσα από μια μακρόχρονη και δύσκολη πορεία, έχουν πλέον καταξιωθεί ως βασικός και αναπόσπαστος πυλώνας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Χωρίς κατάλληλη τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, διαθέσιμη και προσιτή σε όλες τις περιφέρειες, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει την παραμικρή ελπίδα συμμετοχής στις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας και των εφαρμογών τους στην παραγωγή και τη διοίκηση.
Σήμερα τα προβλήματα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολλά. Δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις σε πόρους, σε έμψυχο δυναμικό, σε υποδομές και σε οργάνωση με αποσπασματικά μέτρα, αν όχι με «μπαλώματα».
Χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, που δεν υπήρξε στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ, χωρίς την παραμικρή δέσμευση κάλυψης των εντεινόμενων αναγκών στελέχωσης και χρηματοδότησης των ΤΕΙ, η Κυβέρνηση επικαλείται πορίσματα «Επιτροπών» για να επιβάλλει δήθεν μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων. Παράλληλα, εφαρμόζει μέτρα, όπως η γνωστή «βάση του 10», χωρίς καμιά πρόβλεψη για την απαιτούμενη έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών τους στα περιφερειακά ΤΕΙ και στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Ναι μεν κανείς δεν θa έλεγε αβασάνιστα «ναι» σε χαμηλού επιπέδου σπουδαστές. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οι ικανότητες μάθησης ενός νέου κρίνονται «μια κι έξω», από μιa εξέταση με περισσότερο ή λιγότερο δύσκολα θέματα;
Δεν σας κρύβω ότι ως βουλευτής της Περιφέρειας ανησυχώ ιδιαίτερα για τον κίνδυνο δραστικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων, ακόμα και κλεισίματος, αντί για την αναγκαία αναβάθμιση, ολόκληρων σχολών, που αναμφίβολα θα έχει συνέπειες και για την τοπική κοινωνία.
Ως Μεσσήνιος οφείλω παράλληλα να εξάρω το ρόλο και την προσφορά του ΤΕΙ Καλαμάτας, που ιδρύθηκε το 1989 και είναι το πρώτο τριτοβάθμιο ίδρυμα που λειτούργησε στο Νομό μας και στην ευρύτερη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
�Ομως είμαι σε θέση να γνωρίζω και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λ.χ. από τη μη πλήρη εφαρμογή του ν. 2916/2001 για την ενίσχυση των θέσεων εκπαιδευτικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού, από την έλλειψη κονδυλίων, μια και σήμερα χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΑΕΚ και όχι από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Υπήρξαν βέβαια -και θα υπάρξουν περαιτέρω- σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του, οι οποίες ξεκίνησαν ή χρηματοδοτήθηκαν επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων (λ.χ. η Σπουδαστική Εστία, το έργο κατασκευής της Βιβλιοθήκης, η ένταξη στο ΕΠΕΑΕΚ της κατασκευής αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας κλπ).
Μακάρι η σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να μπορέσει να δώσει στο συγκεκριμένο ΤΕΙ και σε κάθε ΤΕΙ της χώρας τους υλικούς και τους άϋλους πόρους που χρειάζονται για να προσφέρουν σπουδές επιπέδου και με προοπτική στους σπουδαστές τους.
Αυτή θα είναι η καλύτερη επένδυση και για την περιφέρεια και για ολόκληρη τη χώρα. Κανείς δεν έχασε επενδύοντας στη γνώση και στη μόρφωση της νεολαίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γνώση με άμεση εφαρμογή στην παραγωγή και στην ανάπτυξη.
Γνωρίζω όμως πως εδώ θα σας απασχολήσουν ευρύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα , λ.χ. ο ρόλος και ο χαρακτήρας που πρέπει να έχει σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με ιδιωτικά συμφέροντα που απειλούν να την μετατρέψουν σε κερδοσκοπική αγορά πολλών ταχυτήτων, με προνομιακές συνθήκες και επαγγελματικές προοπτικές μόνο για τους «έχοντες και κατέχοντες». Οι προϋποθέσεις ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να είναι προσβάσιμη, δωρεάν και ταυτόχρονα ποιοτική, παρέχοντας στους νέους μας τα κατάλληλα εφόδια για την αγορά εργασίας, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αλλά και τα θέματα της διαχείρισης, της επαρκούς χρηματοδότησης και της στελέχωσης των ΤΕΙ, που δεν ξέρω κατά πόσον λύνονται με επαγγελματίες managers, αν δεν διασφαλίζονται από το Κράτος οι απαιτούμενοι πόροι.
Δεν θα σταθώ περισσότερο, γιατί εσείς αυτά τα προβλήματα τα ζείτε καθημερινά και τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα.
Είμαι βέβαιος πως από τη Σύνοδό σας θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τις ανάγκες, για το ρόλο και για τις προοπτικές των ΤΕΙ στις σύγχρονες συνθήκες.
Θα τα μελετήσουμε και θα είμαστε κοντά σας στις προσπάθειες και στους αγώνες σας για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και της Παιδείας στη χώρα μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. |