Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη : στην εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/4/2006

Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

Η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει την κατεύθυνση των αλλαγών

 1. Θεωρείτε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί στην επιδείνωση του ασφαλιστικού προβλήματος;

�Οταν το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την Κυβέρνηση στη Ν.Δ, το χρέος του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση ανερχόταν σε 2,7 δις ευρώ.

Κι όμως σήμερα, δύο χρόνια μετά, αυτό το χρέος αντί να μειωθεί έχει ήδη ξεπεράσει τα 5,2 δις ευρώ. Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση, αντί να το μειώσει, σχεδόν το διπλασίασε! Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε συνειδητές επιλογές της Κυβέρνησης.

Ανατρέχοντας στον πρόσφατο Προϋπολογισμό του 2006 που ψήφισε η Ν.Δ., θα διαπιστώσουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα, της τάξης του 1,81 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στη διαφορά ανάμεσα στους θεσμοθετημένους πόρους που οφείλει να καταβάλει το κράτος και σε εκείνους που η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία το έτος 2006.

 2. Η Κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει διάλογο μετά το Πάσχα. Ποια είναι η δική σας θέση;

Η Κυβέρνηση μιλάει για διάλογο όταν έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της.

Στην περίπτωση των τραπεζών ψήφισε ένα Νόμο χωρίς καμιά Συνταγματική ή Λαϊκή Νομιμοποίηση. Με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσομεν» διέλυσε ταμεία που είχαν δημιουργηθεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, περιέκοψε και κατεδάφισε ασφαλιστικά δικαιώματα, χάρισε δις ευρώ στις τράπεζες.

Ομιλεί για διάλογο όταν η ίδια δεν εφαρμόζει τους υφιστάμενους νόμους (Ν. 3029/02), αλλά τους υπονομεύει

 3. Έχετε κάποιες εκτιμήσεις για τις προθέσεις τις Κυβέρνησης;

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει προαποφασίσει την κατεύθυνση των αλλαγών που ετοιμάζει στο ασφαλιστικό σύστημα:

  • Περικοπή συντάξεων και παροχών

  • Αύξηση ορίων ηλικίας

  • Συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης και αντικατάστασή της από την ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση, την οποία προτείνει ως «τρίτο πυλώνα», ενω οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι τράπεζες πιέζουν, αφού τους άνοιξε την όρεξη, να αναλάβουν και τον «δεύτερο πυλώνα» της κοινωνικής ασφάλισης.